Studienka ako hubársky raj
Prírodné pomery okolia našej obce tvorené prevažne borovicovými a dubovými lesmi sú veľmi vhodné na rast húb. Studienka je známa po širokom okolí ako hubársky raj. Huby pre svoj rast potrebujú dobré podmienky. Základom rastu húb je vznik podhubia, z ktorého potom vyrastajú huby ako plody. Podhubie sa skladá z množstva drobných vlákien a býva spletené s koreňmi stromov. Treba však povedať, že pod pojmom huby sa v ľudovom názvosloví myslia iba plodnice. Z mykologického hľadiska sa pod pojmom huby rozumie celý organizmus zložený z podhubia a plodnice. Tento druh spolužitia sa nazýva mykozíma. Huby sú tu známe už veľmi dávno a ľudia ich využívali ako jedlo i ako liek. Niektoré druhy húb s halucinogénnymi alebo liečivými účinkami boli používané u jednotlivých národov pri náboženských obradoch. Napríklad v gréckej mytológii sa muchotrávka červená považovala za pokrm bohov. Huby sú pre veľký obsah bielkovín významnou súčasťou ľudskej výživy. Používajú sa čerstvé huby, sušené alebo konzervované huby. Huby sa dobre sušia za slnečného počasia v závetrí s dobrým prúdením vzduchu, pod strechou mimo priameho slnečného žiarenia. No netreba zabúdať, že medzi hubami sú i jedovaté a psychotoxické huby, ktoré pri použití vyvolávajú otravu toxickými látkami s následkom smrti. Medzi tieto jedovaté huby patria napríklad u nás dobre známa muchotrávka zelená a červená. Zaujímavosťou je, že názov muchotrávka červená dostala odvodením pre jej ľudové využitie k zabíjaniu múch. Pokožka i dužina muchotrávky sa vylúhovali v sladkej vode alebo mlieku a muchy sa po jej použití otrávili. Medzi najznámejšie jedlé huby v našom okolí patria napríklad bedľa jedlá, čírovka zelená, čírovka sivá, hríb dubový , masliak obyčajný, suchohríb hnedý, kuriatko jedlé a ďalšie. Hlavná sezóna na zber húb je koniec leta a jeseň. Avšak niektoré druhy húb je možné nájsť aj počas jarného obdobia, alebo neskoro na jeseň (čírovky sivé a zelené). V hubách sa vyskytujú minerálne látky ako draslík, mangán, železo a meď. Sú takisto dobrým zdrojom vitamínov D, B1, B2, PP faktor, A a v menšej miere vitamínu C. Veľmi významnými pre ľudský organizmus sú aminokyseliny z húb. Napríklad amínokyselina valín je potrebná pre funkciu nervovej sústavy, leucín na vytváranie krvných a pletivových bielkovín, metionín podporuje rast vlasov a chráni pečeň. Huby sú veľmi obľúbené pre svoje výborné chuťové vlastnosti, arómu a aj niektoré živiny. Treba však povedať, že huby sú ťažko stráviteľné a preto by sa mali používať ako pochutiny a prílohy k jedlám.
A práve známosť Studienky ako hubárskej oblasti s hojným výskytom jedlých húb prispela k vzniku a hlavne názvu už tradičného Hasprunského dubáka, ktorý každoročne v novembri organizuje Obecný úrad ( na počesť starého názvu našej obce Hasprunka a podľa tohto názvu ju pozná hlavne veľa starších ľudí z okolia). Na tomto jarmočnom dni si môžu návštevníci pochutnať aj na rôznych dobrotách napríklad z húb, diviny alebo domácich výrobkov našich šikovných gazdiniek.